Legater

3 millioners legat 2011-2021

I efteråret 2011 modtog Zonta Aarhus II 3 mill. kr. fra en anonym fond. Midlerne blev doneret til formålet primært at synliggøre Zontas almenvelgørende arbejde; at støtte piger og kvinder på forskellig vis via donationer og hjælp til selvhjælps projekter. Det sekundære formål var at synliggøre vores klub i Zontaregi globalt, nationalt og lokalt.

I 2012 donerede vi 1 mill. kr. til Zonta Internationals arbejde, og da beløbet var så stort, fik vi undtagelsesvist lov til selv at bestemme hvilket projekt, vi ønskede at støtte.

Vi valgte Edutainment i Indien; bekæmpelse af vold mod kvinder.

Samme år kom Aarhus II for alvor på Zonta-verdenskortet. For fredag den 29. juni 2012 bød vi 3 internationale Zonta præsidenter velkommen til Aarhus for at modtage de mange penge på Aarhus Rådhus, hvor Borgmester Jacob Bundsgaard var vært ved en officiel modtagelse og reception. Formand Lone Toftgaard overrakte den store check til vores 3 internationale præsidenter (Dianne Curtis, President Zonta International fra USA, Lynn McKenzie, Vice-president fra New Zealand og Maria José Østergaard, President-elect fra Danmark), der besøgte os på vej til Convention i Milano. Ved denne convention deltog også Lone Toftgaard og Fritse Meyer som repræsentanter for Zonta Aarhus II. Lone blev som formand for vores klub hædret fra scenen for vores store donation og Fritse fik den store ære at bære dannebrog i den store og prestigefyldte flagparade.

Der blev oprettet et Legatudvalg, som har uddelt de resterende 2 mill. kr. Uddelingerne er blevet tildelt efter gennemgang af de indsendte ansøgninger – store og små beløb over de 10 år. Her eksempler på, hvad pengene er gået til:

 

  • Uddannelseslegat, som har hjulpet mange piger og kvinder til videreuddannelse. Vi har haft stort fokus på at bryde den sociale arv og at pigerne fremadrettet kunne klare sig selv. Støtten har fx været hjælp til bøger, computere, transportl til uddannelsstedet. Vi har fulgt flere af legatmodtagerne i en periode og med stor glæde set dem finde deres egen vej mod selvforsørgelse.
  • Mødrehjælpen, Krisecentret og Reden i Aarhus er gennem mange år blevet støttet bl.a. med julegaver, udflugter, indretning af væresteder, madrasser, psykologhjælp til både kvinder og børn, opstart til et liv uden vold.
  • Udarbejdelse af et Zonta-Zornig EXIT program for kvinder.
  • Gender Equality; et gymnasieprojekt, som startede med titlen; Sig Nej Sig Fra. Der blev sat fokus på FNs bæredygtighedsmål nr. 5,- et af Zonta Internationals primære fokusområder i 2019. Gender Equality-projektet blev afsluttet i 2020 med et egentligt undervisningsmateriale om ligestilling. Skoleprojektet bliver offentliggjort on-line den 8/5 2021.
  • Internationalt har vi bl.a. støttet kvinder i Kalahari Ørkenen til opstart af mikrovirksomheder. Ligeledes har kvinder i Indien fået mikrolån til etablering af risbanker og i Sydafrika er der etableret udslusningsboliger til voldsramte kvinder.

Det har været 10 spændende år, hvor Zonta Aarhus II har kunnet hjælpe rigtig mange piger og kvinder både lokalt, nationalt og internationalt på grund af en storsindet og gavmild anonym fond. Stor tak fra klubben.

 

 Zonta Aarhus II’s uddannelseslegat (2009-2020)

Mange kvinder får aldrig foldet deres store potentiale ud. De er fanget i en dårlig social spiral, selv om de både har evnerne og lysten til at uddanne sig. Vi har kunnet ændre denne mulighed for mange kvinder.

Zonta Aarhus II’s uddannelseslegat var til kvinder, som drømte om en uddannelse, men ikke havde oplagte vilkår eller økonomi til en videregående uddannelse.

Uddannelseslegatet var derfor en håndsrækning til kvinder, som med en uddannelse fik potentialet til at blive mønsterbrydere.

Legatportionerne var typisk på 10.000 – 15.000 kr. og blev typisk brugt til køb af relevant studiemateriale som eks. PC’er, bøger og lignende.

Zonta Aarhus II prioriterede ansøgninger fra socialfaglige personer, mentorer, coaches og andre med kendskab til kvinder, som havde brug for et skub i den rigtige retning.

På siden her til højre, kan nogle af kvindernes historie læses.

Yderligere information:

Information om Zonta, om legatet og donationen kan fås ved henvendelse til:

Fritse Meyer, +45 2242 9622, fm@meyco.dk eller Irene Wiborg, +45 3092 1733, ti.wiborg@gmail.com

 

ZONTA LEGATER

Zonta Danmark uddeler stadig hvert år mange legater til kvinder, der har brug for vores hjælp.

Her kan du læse mere.

 

 

 

 

 

Amalie

Zonta Aarhus II fik en henvendelse fra Aarhus Business College (AABC), da en af de studerende, en voksenelev ved navn Amalie havde ikke råd til at købe en studenterhue.

Amalie har en lang historik med alt det, som et barn/ungt menneske ikke skal opleve i sin barndom. Hendes opvækst var præget af misbrug, vold og overgreb.

Det er gået op og ned i hendes liv, men hun har kæmpet trods diverse diagnoser. Hun står næsten helt alene uden støtte – andet end den, hun får fra skolens mentor- studievejleder- og undervisere på AABC. Hun fandt sin rette hylde i voksenklassen på AABC. Og hun er den første i familien med en gymnasial uddannelse.

Amalie bestod i januar med et stort flot 7 tal. Hun er en vaskeægte mønsterbryder.

Amalie er sådan en pige, som man bare SÅ GERNE vil hjælpe og derfor sponsorere Zonta Aarhus ll hendes velfortjente studenterhue.

En helt igennem dejlig historie. Marianne Nuur fra Zonta var med på dagen til Amalies endelige eksamen og overrakte på vegne af Zonta en flot buket blomster.

Amalie var meget bevæget og utrolig taknemmelig over at Zonta ville hjælpe, så at hun kunne få sin hue. Huen er et symbol på Amalies kamp og at det er lykkedes hende at gennemføre EUX uddannelsen.

Stort tillykke herfra til Amalie – vi ønsker hende held og lykke på hendes videre færd.

 

 

Adriana

Adriana er 30 år gammel og kom til Danmark fra Tjekkiet for 12 år siden. Kort efter ankomsten til Danmark møder hun en mand og de flytter sammen og får en søn.

Efter et længerevarende forhold med verbal og fysisk vold og seksualiserende grænseoverskridende adfærd flytter Adriana med sin 5-årige søn først på krisecenter og derefter på bosted. Efter et år uden hjem er Adriana og hendes søn endelig flyttet i egen lejlighed.  Adrianas største ønske er at få en uddannelse, og samtidig med at hun flytter i egen lejlighed starter hun op på VUC på TurboDansk niveau A, hvorefter hun planlægger at fortsætte på Aarhus Business College, kontoruddannelse. Adriana har planer om at supplere med ekstra uddannelser som giver flere jobmuligheder bagefter, så hun kan forsørge sig selv og sin søn.

Den store barriere for at starte op på uddannelse var for Adriana, at hun ikke havde nogen computer som var et krav fra uddannelsesstedet. Adriana blev derfor meget glad og taknemmelig, da hun fik at vide, at Zonta Aarhus II ville hjælpe hende med en computer. Adriana er nu startet på skolen og har taget computeren i brug, og som hun siger ”redder den hende hver dag”.

(navnet er ændret og foto by Dai KE on Unsplash)

 

Emilie 

Emilie fortæller: “Jeg er født i Aarhus. Jeg har både i min barndom og i mit voksenliv flyttet mange gange. Mine forældre gik fra hinanden første gang, da jeg blot var 1 år gammel. Mine forældre har været sammen og fra hinanden syv gange, inden de besluttede sig for,  at det nu endeligt var forbi. Jeg har i hele min barndom boet ved min far, som er alkoholiker. Min mor efterlod mig, hver gang hun flyttede fra min far. Jeg har selv været i misbrug fra jeg var 14 og indtil jeg var 18 år gammel. Jeg har altid haft en drøm om at få en uddannelse. Mit liv har været meget kaotisk bl.a. med indlæggelser på psykiatrisk hospital for selvmord. Jeg har endelig, langt om længe, fundet roen og stabiliteten til både være en bedre mor, men også have overskuddet til at gå i gang med en uddannelse. Det er derfor rigtig dejligt, at det har været muligt, at få hjælp fra jer og dermed starte på SOSU-uddannelsen.  Så mange tak for det . Mvh hilsen den glade mor på 37 😊”

Zonta Aarhus II har hjulpet Emilie med computer og skolegrej.

 

Maja

Maja kom i en vanskelig økonomisk sitution pga. en periode med dobbelt husleje og uventede transportudgifter.  Dette besværliggjorde Majas uddannelsesforløb, især da hun pga. corona ikke kunne fortsætte sit studiejob. Zonta Aarhus II hjalp Maja med et beløb på 2.000 kr.

“Jeg er så taknemlig for den støtte Zonta har givet mig, og at de har gjort det muligt for mig at komme med på studietur, hvilket er det største og bedste minde jeg har fra min gymnasietid. TAK💜”

 

Yosra

Yosra er palæstinenser fra Syrien og kom til Danmark for 10 år siden,  hvor hun blev gift og fik børn. Yosra blev skilt for ca. et år siden og bor på en døgninstitution sammen med sine tre børn. Hun drømmer om, at de får deres egen lejlighed, og om at starte på uddannelsen til  SOSU-assistent og senere til sygeplejerske og dermed kunne blive i stand til at forsørge sig selv og familien.

Yosra fik først opholdstilladelse i 2016, hvor hun startede på LærDansk. Sidste år tog Yosra 9. klasse på VUC og er nu i gang med 10. kl.  Zonta Aarhus ll har hjulpet Yosra med en computer.

 

Frida

er nu kommet i gang med et VUC skoleforløb, som gør hende i stand til at få en efterfølgende uddannelse. Zonta Aarhus II har hjulpet Frida med den computer, som er væsentlig for, at hun kan gennemføre forløbet. Frida skriver:

“Kære Zonta ll, 

Legatet fra jer har været med til at give mig en tro på, at min drøm om at få en uddannelse kan gå i opfyldelse. Min skolegang har været præget af store personlige vanskeligheder, og først nu kan jeg se en lysere fremtid i møde. Jeg glæder mig både til de nye udfordringer der kommer, men også den støtte i har giver mig igennem den første del af skoleåret. Jeg glæder mig utrolig meget til at nå mine mål og komme ud på den anden side, med en rigtig uddannelse! 

Tusind, tusind tak, Zonta! Kærlig hilsen Frida”

 

 

Nina har igennem sin uddannelse modtaget støtte til indkøb af bøger, og i begyndelsen af 2020 afsluttede hun sin professionsbachelor i bioanalytiskdiagnostik.

Umiddelbart derefter startede Nina på sit første job på Skejby.

“Kære Zonta, Jeg er meget taknemmelig for jeres økonomiske støtte igennem min uddannelse, den har hjulpet mig til at opnå mit mål om at bryde min sociale arv, få mig min drømme uddannelse og ikke mindst  mit drømmejob! Det vil jeg for altid være jer dybt taknemmelig for.

Tusinde tak for jer❤️ Kærligst Nina”

 

 

Zonta Aarhus ll har igennem de sidste 3 år støttet Børnesagens Fællesråd med uddannelsesstøtte til enlige kvindelige forsørgere.

Det giver så god mening at støtte med hjælp til selvhjælp, med det mål at skabe grundlag for selvforsørgelse – og lever perfekt op til et af Zontas formål, nemlig at “Forbedre kvinders stilling uddannelses- og sundhedsmæssigt, økonomisk, juridisk  og politisk.

Her kan du læse om Børnesagens uddannelsesstipendier 

 

Chanett har fået hjælp til indkøb af computer og bøger, og har nu færdiggjort sin bachelor i medicin. Hun fortsætter på kanditatstudiet, hvor vi fortsat vil følge og støtte hende i uddannelsen til læge.

“Tusind tak fordi I fortsat vil støtte mig her på kandidaten, også denne gang var jeg så overvældet, overrasket og ‘helt i skyerne’ glad, da jeg så mailen!! Ligesom jeg her efter, at det er bundfældet sig, er så fyldt med taknemmelig og lettelse over at have fået løftet noget af den bekymring og byrde, som også er en del af dette studie, så TAK for det.

Af hjertet tak, og vi skrives ved!

 

 

F

Anne-Louise fra EUX international klasse på Aarhus Business College har modtaget 4.000 kr., som gjorde det muligt for hende at gennemføre 3 ugers praktikophold i London i forbindelse med sin uddannelse.

Anne-Louise boede hos en værtsfamilie og arbejdede i en genbrugsbutik, hvor hun fik meget ud af tale med kunderne, som taler meget mere end vi er vant til i Danmark. Efter arbejde var hun sammen med resten af klassen og kunne tage med dem ud at spise. Det var en enorm lettelse for hende at være på lige fod med kammeraterne.

Det har været en oplevelse for livet og Anne-Louise har bevist, at hun kan klare at stå på egne ben, hvilket har gjort en stor forskel både fagligt og socialt. Også at få 3 ugers praktik i London på CV’et har stor betydning. Anne-Louise har fået meget mere selvværd og selvtillid  – og ikke føler sig ikke længere udenfor.

Selv et lille legat kan gøre en stor forskel 🙂

 

Sarah er vokset op i et frit hjem. Hvor familiemedlemmerne alle behandlede hinanden med respekt, og hvor det var kutyme, at man uddannede sig og gik på arbejde.

Sarah blev på et tidspunkt gift, dette var efter eget ønske. Efter brylluppet ændrede hendes liv sig radikalt. Hendes mand bestemte over hende, og var voldelig. Der var mange ting hun ikke måtte for ham, og var han utilfreds med hende, slog han.  Senere kom Sarah og hendes familie til Danmark. Sarahs mand udøvede social kontrol over hende, og sørgede for, at hun ikke forlod hjemmet. Hvis hun fik lov til at komme ud, krævede han, at hun skulle være helt tildækket. Hun fik besked om, ikke at tale med nogen, og han forbød hende at gå i skole, selv om det var et stort ønske for hende at få en uddannelse i Danmark.

Da Sarah kom i sprogskole, og lærte det danske sprog, fandt hun ud af, at hun kunne få hjælp til at komme væk fra sin mand. Kort herefter begyndte hun på sin uddannelse. På skolen bad de hende tage hendes egen computer med til undervisningen, men sådan en havde hun desværre ikke, og hun havde heller ikke råd til en. Hun søgte derfor om hjælp hos Zonta.

I maj 2019 fik Sarah en mail fra Zonta Aarhus ll. Til hendes store glæde havde Zontas medlemmer besluttet sig for at hjælpe hende i hendes videre skoleforløb, ved at donere en flot skole computer til hende. Sarah fortæller med et stort smil, at hun nu skal lære, hvordan hun bruger computeren til sit skolearbejde. Hun er meget taknemmelig for den flotte gave, og glæder sig til at tage den i brug.

(navnet er ændret og foto by Dai KE on Unsplash)

Dorthe Marie Kristensen, der i 2018 har modtaget uddannelseslegatet til hjælp til studierne i psykomotorik.

Nyheder

23. marts 2024

Women in Business Scholarship kan nu søges

Zonta Danmark indkalder hermed ansøgere til dette distriktslegat, der udbydes i Zonta Distrikt 13, der omfatter Danmark, Norge, Island og Litauen. Målgruppen er kvindelige business-studerende mellem 2.-5 år på studiet. […]

Læs mere 17. november 2023

Grænser for ligestilling?

Ligestilling på dagsordenen på gymnasier landet over. Unge skal tidligt lære om ligestilling mellem kønnene. Hvad er den største udfordring, når det kommer til ligestilling i Danmark? • Er ligestilling […]

Læs mere 14. februar 2022

Diversity-Equity-Inclusion Diversity – Equity – Inclusion – event March 08, 2022

The 8th of March Zonta event organized by the Zonta Clubs of Copenhagen Multicultural, Copenhagen 1, Copenhagen 2, Copenhagen 3 and Frederiksberg will take place. The event is open for […]

Læs mere SE NYHEDER

Kalender

SE ARRANGEMENTER
Copyright © 2023, Zonta International - District 13.