Klubbens historie

 

 

Stemningsfotos fra Banko & Bobler

 

Panelet, grevinde Alexandra & Lisbeth, der var
klubformand i 2015

Susanne viser sit skjulte talent

Muleposer pakkes af Aarhus

Der blev taget godt imod disse smukke muleposer

Emma Holten og Heidi finjusterer dagens program 

Sally og Irene siger goddag til eleverne, der fik et armbånd og Zontanet

Stemningsbilleder:

Lady Walk med Kvindehuset 2017

Marika og Anni på Ryhavekollegiet i 2021

Marika og Rie på synlighedsdagen 2020

Fritse overrækker donation til Mødrehjælpen 2016

Fritse, Convention Torino 2012

Betina og BIrgitte, Convention 2020

Hanne H, Lisbeth, Rie og Fritse, Convention NIce 2016

Distriktsmøde 2019. Vi var repræsenteret ved Marianne Nuur, Hanne H. Heidi, Rie, Lisbeth, Lotte, Fritse og BIrgitte. Her på Københavns Rådhus sammen med Susanne, Aarhus I

Birthe og Irene

Invitationen designet af daværende medlem af Aarhus 1996, Vivian Anholm

Festlige dage i Bodrum, 2014

Sommermøde på stranden 2017

Byvandring, 2018

Sommermøde, 2019

 

 

 

 

 

 

 

Zonta Aarhus II  – læs klubbens historie her:

 

Stiftelse og Charter

Stiftelsesdato: 01.06.1996

Charterdato: 31.03.1997

Zonta Aarhus 1996 havde stiftelsesmøde den 7. maj 1996. Navnet blev besluttet, da vi ikke ville være ”nummer 2”. I 2014 ændrede vi det dog til Zonta Aarhus II, da det er meget lettere at kommunikere.

Vi startede med 24 medlemmer, heriblandt Else-Marie Asmussen, Anne Prøitz og Birgitte Møller Hansen, som stadig er medlemmer. Medlemsantallet har i mange år ligget lige over 20, og der har desværre været perioder, hvor det ikke er lykkedes så godt at fastholde medlemmer. I løbet af 2010’erne, har vi haft en flot fremgang, så medlemsantallet de seneste 10 år har været på 35-40.

Charterfesten blev afholdt på restaurant Navigator, Marselisborg Havn den 7. juni 1997 med deltagelse af Zontians fra andre klubber.

 

 

FUNDRAISING

De første år benævnte vi fundraising som “Pengetanken”. Det første arrangement var en Fest med afrikansk islæt, der indbragte kr. 12.000. Medlemmerne inviterede familie og venner til deltagelse mod betaling for arrangementet, hvor der blev serveret mad og hyggelige indslag. Flere år arrangerede vi loppemarkeder, hvilket dog blev for ressourcekrævende i forhold til indtjeningen.

I 1997 sponsorerede Inge Hørup malerier, der blev brugt som udgangspunkt for en produktion af plakater og postkort. På daværende tidspunkt var der medlemmer med adgang til billig
grafisk trykning. Derfor kunne salg af disse plakater og postkort bidrage pænt til “Pengetanken” over en årrække.

Senere havde vi nogle år, hvor vi i marts afholdte Kvindernes Inspirationsdag. Konceptet for disse var, at erhvervsdrivende købte stande, hvor de kunnepræsentere og sælge deres produkter og ydelser. Gæster skulle på forhånd købe billet, der gav adgang til arrangementet samt en forfriskning. Der afholdtes sponsoreret gavelotteri. Disse arrangementer blev på alle måder en succes. atvdanmark kom og lavede indslag ved arrangementerne:
I 2010 Toldboden, https://www.youtube.com/watch?v=LRJjCyWE-HA
I 2012 Turbinehallen, https://www.youtube.com/watch?v=6usIWLeFIsE
I 2013 Seier Fitnes https://www.youtube.com/watch?v=BxDrBcaw

Kvindernes Inspirationsdag 2013

 

Banko & Bobler blev opfundet og afviklet for første gang i 2016 af Zonta Aarhus II som et ”bankospil i luksusudgave”. Banko & Bobler har siden været så succesfuldt, at det har inspireret Zonta  klubber i hele Danmark til at afholde denne type bankospil. Formålet med Banko & Bobler er at rejse midler til Zonta service projekter.

Banko & Bobler 2020

Banko & Bobler involverer hele klubben; således har alle en opgave at udføre, alle tager del i et af de mange udvalg, der står for planlægning og/eller praktiske opgaver. Det har vist sig at være en fantastisk måde at styrke sammenhold og socialt netværk. Ikke mindst for nye medlemmer, som på denne måde og gennem løbende udvalgsmøder, integreres på en hurtig, ”sund” og inspirerende måde. Kompetencer kommer i spil, venskaber opstår, forståelsen for ”at gøre en forskel” styrkes. Arbejdet med at få planlagt og afviklet en aften med mad, vin og underholdning, salg af billetter samt uddeling af præmier til mere end 600 deltagere, er ganske stort og kræver megen planlægning og mange møder. Derfor har Banko & Bobler kun været afholdt 1 gang årligt, indtil videre. Pga. Corona som et virtuelt Banko at Home i 2021. De 6 Banko & Bobler arrangementer har i alt givet et overskud på kr. 792.000.

Klubbens erfaring med Banko & Bobler er, at vores netværk, venner, nærområder, både private og virksomheder, støtter 100 % op om arrangementet, og det har været medvirkende til at udbrede kendskab til Zonta og Zonta’s formål.

 

PROJEKTER

8. marts, Kvindernes Internationale Kampdag har vi flere gange været med til at markere. I 2003 i samarbejde med Kvindemusset og Indvandrerforeningen. Det var desuden ved den lejlighed, at vi opfandt den gule sløjfe.

I 2004 åbnede Aros. Det var også året, hvor klubben afholdt et arrangement, der satte fokus på at museerne overser kvindelige kunstnere.

I 2014 blev det første store arrangement med overskriften Støt Mønsterbrydere afholdt. Godt 400 gæster var vidne til 4 kvinders modige indlæg om, hvordan både fysisk og psykisk vold havde påvirket deres livsbane og ikke mindst, hvordan det var lykkes dem at bryde ”mønstret.
Atvdanmark lavede et fint indslag om konferencen:

I marts 2015 afholdte klubben nok endnu en stor og velprofileret konference. Overskriften var Exit program for kvinder & børn. Klubbens legatudvalg donerede 265.000,-kr. til Huset Zornig med henblik på udarbejdelse af et socialt exit-program for voldsramte kvinder (Zonta-Zornig Exitprogram), hvis hensigt var at hjælpe kvinder og børn til en ny start på samme måde, som eksisterende exitprogrammer, der hjælper bandemedlemmer og prostituerede. Arrangementerne i 2014 og 2015 var begge store projekter i direkte forlængelse af Zonta Say No.

Heidi overrækker gevinst til vinderne – Risskov Gymnasium

I november 2018 blev der etableret et samarbejde med ZC Viborg, ZC Aarhus I og Silkeborg. Dette resulterede i eventet Sig Nej ! Sig Fra ! med henblik på, at adressere FN BÆREDYGTIGHEDSMÅL  NR. 5 – GENDER EQUALITY. Deltagende gymnasieklasser havde lavet flotte produkter og ikke mindst, så havde processen åbnet deres øjne for problemstillinger, som de ellers ikke var bekendte med. Samarbejdet med de andre klubber var også meget givende og bevidste, at klubbernes ressourcer supplerede hinanden fornemt.

Gymnasieprojekt del 2: I samarbejde med Aarhus I og Viborg blev det hen over efteråret faciliteret at gymnasieklasser arbejdede med FN bæredygtighedsmål GoalFive #5
Afslutningen på projektet var et event, der blev afholdt på Aarhus Katedralskole i november 2019. Der deltog ca. 150 elever, deres lærere, en håndfuld forskere og Zontians fra de tre arrangerende klubber. Emma Holten holdt et meget inspirerende og indsigtsgivende indlæg om emnet. Og det var lige i øjet formidlingsmæssigt i forhold til eleverne. Efterfølgende arbejdede eleverne med emnet i grupper.

På baggrund af de to gymnasieprojekter blev der i 2020 udviklet en Undervisningsplatform, der blev lanceret i 2021 som et Zonta DK projekt.

DONATIONER

Klubben har i løbet af de 25 år doneret i alt 4.473 t.kr. i overensstemmelse med Zonta’s formål. Nøjagtig en tredjedel er anvendt til at støtte op om Zonta International’s Service projekter.
En lille halv million har været med til at gøre en forskel internationalt og resten er doneret lokalt, nationalt samt til en række uddannelseslegater. Dette arbejde har også været med til at opbygge nære relationer til enkeltpersoner og organisationer.

Udover uddannelseslegaterne, der har hjulpet mange piger & kvinder, har klubben doneret til følgende:
Lokalt: Folkekirkens Nødhjælp, Aarhus Krisecenter, AC Børnehjælp, Aarhus Krisecenter, Reden Aarhus, Mødrehjælpen, Kvindelige kunstnere v. ARoS arrangement, Center for voldtægtsofre, Synlighedsdagen, Kvindehuset, Miniinstitution, Ellengården, Home-Start, Mini Institution Sølyst, Christine Centret og Ryhave kollegiet¨.Nationalt: Somaliske kvinder, Broen Horsens, Danmarks Landsindsamling – Styrk verdens kvinder og GoalFive Undervisningsplatform.

Internationalt: Projekt i Afrika (symaskiner), Ma Nikatan (støtte for børnehjem for piger i Indien), Protac, Bangladesh, Somaly Mam Foundation, Adda (etablering af cambodjanske kvinders risbanker), Kanutto (Bushkvinder i Kalahariørkenensopstart af egne mikro-virksomheder), Kanutto (Bushkvinder i Kalahariørkenens videreførelse af egne micro-virksomheder), Wawcas, Børnehjemsfonden, Fanny Posselt Verdens mest berejste pølsevogn, Shamayita Math (Indisk hjælpeorganisation. Materialer til muleposer og tasker) og Bidrag til NONCEBIA (udslusningshus) i CapeTown.

Klubben modtog i 2012 3 mill kr. fra en anonym fond. En så stor pengegave var naturligvis forpligtende og i første omgang donerede vi 1 mill kr. til ZI´s arbejde – helt konkret til et projekt med overskriften Mass Communication with a Purpose: Global Partnership on Edutainment for Social Change. Legatudvalget, der styrede udlodningen af donationen blev nedlagt i 2020, hvor de sidste penge blev doneret til GoalFive Undervisningsplatformen.

Donationen til ZIF blev markeret ved en reception på Aarhus Rådhus med deltagelse af Borgmester Jacob Bundsgaard, ZI-ZI President Dianne Curtis (USA), President Elect Lynn McKenzie (New Zealand), Vice President Maria José Østergaard (Denmark), Danish Vice Area Director Berit Birkelund, Formand CZ Aarhus 1996 Tove, Fritse og Irene samt en række øvrige Zontians deltog.

1 mill til internationalt projekt
“Zonta Aarhus 1996 have decided to give the money to a project called : Mass Communication with a Purpose: Global Partnership on Edutainment for Social Change We believe this project will have a huge long lasting impact on the living conditions for women in a number of developing countries where violence against women is seen as a normal and accepted behavior.
The project challenge existing cultural norms and attitudes that condone and endorse violence against women. The project use mass media edutainment strategies to raise awareness in the community of violence against women. The edutainment strategies have with success been used in Nicaragua and South Africa and will now be expanded to Nigeria and Bangladesh. The project will run in cooperation with the UN Trust Fund. And there really are norms which should be challenged. For in stance in Bangladesh 47% of women are experiencing physical violence from their spouses this is in our opinion most humiliating and devastating and it’s our belief that we must act against this kind of behavior. We are confident that our 1 mio. Danish kroner will contribute to changes in cultural norms – and in that way give women better living conditions – also in the long run.”

Overrækkelse på Aarhus Rådhus – Fritse og Lone havde fornøjelsen.

Tak fra Zonta International i 2020, Tak på distriktsmødet i 2017:

Tak fra Home-start i 2020 – og tak fra Reden i 2027:

 

 

LANDSMØDER, DISTRIKTSKONFERENCER og CONVENTIONS

I slut 90’erne / begyndelsen af 00’erne var Marianne Lorentzen og Birgitte Møller Hansen med i Landsledelsen. Mariannesom kasserer og Birgitte, som henholdsvis landssekretær og landswebmaster i en årrække. Fritse har været medlem af lands PR-udvalget, og vi har også været repræsentanter i Kvinderådet. I løbet af de 25 år har vi altid deltaget i Landsmøder, og vi har heldigvis også haft én eller flere med til mange Distriktsmøder og Conventions.

Fritse, Convention Japan 2018   –      Lisbeth, Rie, Fritse, Hanne F, nn nn. Distriktsmøde Island 2017

Distriktsmøde 2019
Distrikt 13 og københavnerklubberne havde arrangeret et meget flot og oplevelsesrigt program i anledningen af Zonta 100 år.

Tre begivenhedsrige dage, der blandt andet bød på lærerige og inspirerende indlæg ved blandt andet Ulla Tørnæs, der ved samme lejlighed fik overrakt en Zonta pris for hendes indsats for ligestilling, rørende indlæg ved Distrikts legatmodtagere de seneste år, taler ved Marlene Nørgaard Carolus og Pernille Fenger samt pandekager på Københavns Rådhus. Til festmiddagen lørdag aften var indlægsholderne grevinde Alexandra, Mariá Østergaard, Anja Cetti Andersen og Aviaja Lyberth Hauptmann.

De tre dage blev også til fulde benyttet til networking med dem, som vi allerede kendte, men bestemt også til at stifte nye bekendtskaber. Og så havde vi det selvfølgelig også megahyggeligt og sjovt sammen med hinanden og sammen med dem fra Aarhus I, der som os boede på Guldsmeden, som Hanne så fint havde arrangeret.

 

 

JUBILÆER OG KLUBFESTER

Klubbens 10 års jubilæum blev fejret på Navigator, Marselisborg Havn i 2006 med hyggeligt samvær for nuværende og tidligere klubmedlemmer med ægtefæller.

Anne, Else-Marie, Heidi og Silvia

Fritse, Formand 2006 og tidligere klubformænd underholdt med festlige taler.

Fritse, Marianne Lorentzen, Charlotte Schou og Birgitte Pedersen

Zonta 100 år blev også blevet fejret ved en kanon klubfest. At dømme efter billeder, der er blevet delt på FB, så blev der festet igennem.

Lone og Tove – og det flotte mørke heksebord.

 

LANDSMØDER I AARHUS

Zonta Aarhus var vores moderklub, og vi blev medarrangører af Landsmødet i Ebeltoft i 1998. Deltagelse i selve mødet samt det arbejde, der følger med et sådant arrangement, var godt for vores klubs forståelse af Zonta som organisation og Zontas formål.

I 2007 arrangerede vi selv Landsmøde i Århus. Det blev en stor flot landsmødeweekend med Reception på Rådhuset, Besøg på Kvindemuseet og Den Gamle By. Underholdning ved Den Jyske Pigegarde, Lotte Heise, Showbandet Oldies but Goodies samt Lancier dans under den storslåede fest lørdag aften.

Amerikansk lotteri og Silent Action over store flotte sponsorgaver gav et flot overskud. Lørdag havde vi en flot stand, der præsenterede de serviceprojekter, som vi havde støttet op omkring og der var lavet flotte foldere med beskrivelse af den støtte som overskuddet fra landsmødet gik til.

 

REJSER OG UDFLUGTER

Bodrum, 2014 og Kalahariørkenen, 2017

Zontians i klubben har også arrangeret fællesrejser, der har været meget givende for det sociale netværk i klubben. Vi har f.eks. været på Samsø, Helgenæs, Cambodia i 2012, Bodrum i Tyrkiet
2014 og Sydafrika i 2017.

Turen til Cambodia havde naturligvis en stor social værdi for de af klubbens medlemmer der deltog, men den var ligeledes enmulighed for med egne øje at se, hvad vores donationer bliver
brugt til. At besøge et pigehjem meget langt fra storbyerne var en uforglemmelig oplevelse og en bekræftelse på, at selv en efter danske forhold mindre donation kan gøre en stor forskel.

Turen til Sydafrika og Kalahariørkenen var ligeledes en uforglemmelig oplevelse og en mega øjenåbner for de udfordringer, der er for kvinder der.

 

KLUBMØDER

Vores klubmøder afholdes 10 gange om året (dec. og juli er mødefri måneder). Helt fra klubbens start har der været tradition for, at juni-mødet har karakter af hygge og socialt samvær, hvor vi om
muligt mødes i private rammer. Ellers har vi haft flere forskellige mødesteder typisk bestemt ud fra, at et klubmedlem har en eller anden relation til en restaurant eller andre steder, hvor vi kan være. Hvert år har vi som regel også mindst et ordinært klubmøde, der afholdes på et medlems arbejdsplads, hvor hovedindholdet af mødet bliver Ego-foredrag og præsentation af den pågældende virksomhed. I december har vi i en række år haft tradition for, at der arrangeres et julemøde, der udelukkende har et klubsocialt formål. Under Corona Lock-down er klubmøderne afholdt via teams med en flot deltagelse, hvilket har været vigtigt for at fastholde fællesskabet.

Det første sommermøde blev afholdt hos Birgitte Pedersen og klubbens første årsmøde blev afholdt i sep. 1996. Det var den gang, at der var årsmøde i september og valgmøde i april. Det var også den gang, at mødeindkaldelser blev printet påvpapir, puttet i kuverter med frimærker og postbude afleverede fysisk post (inden for en dag).

Bilag

FORMANDSHISTORIK

Hen over de 25 år har vi haft 13 forskellige formænd, der alle på hver deres måde på fornem vis har sat deres aftryk for
klubbens udvikling. Vi er også så privilegerede at de fleste stadig er medlemmer.

Klubbens 3 føste bestyrelser.

Pins og navneskilte

Hanne, der er medejer af Jydsk Emblem Fabrik A/S, lancerede for mange år siden et navneskilt specielt til Zonta Aarhus II (det rektangulære skilt med sølv emblem), mens andre Zonta klubber i Danmark har adgang til et ovalt navneskilt med bronze emblem. Ved særlige lejligheder, fx Landsmøde, Conventions og jubilæer bliver der af og til fremstillet en særlig pin til klubbens
medlemmer. Både emblem og navneskilt er produceret påJydsk Emblem Fabrik A/S.

Zonta Effekter

ZIF kvitterede med de fineste Zonta Effekter, da vi donerede det store beløb til ZIF i 2012

 

Samling af videoer/film 

YouTube playliste

 

 

 

 

 

 

Nyheder

23. marts 2024

Women in Business Scholarship kan nu søges

Zonta Danmark indkalder hermed ansøgere til dette distriktslegat, der udbydes i Zonta Distrikt 13, der omfatter Danmark, Norge, Island og Litauen. Målgruppen er kvindelige business-studerende mellem 2.-5 år på studiet. […]

Læs mere 17. november 2023

Grænser for ligestilling?

Ligestilling på dagsordenen på gymnasier landet over. Unge skal tidligt lære om ligestilling mellem kønnene. Hvad er den største udfordring, når det kommer til ligestilling i Danmark? • Er ligestilling […]

Læs mere 14. februar 2022

Diversity-Equity-Inclusion Diversity – Equity – Inclusion – event March 08, 2022

The 8th of March Zonta event organized by the Zonta Clubs of Copenhagen Multicultural, Copenhagen 1, Copenhagen 2, Copenhagen 3 and Frederiksberg will take place. The event is open for […]

Læs mere SE NYHEDER

Kalender

SE ARRANGEMENTER
Copyright © 2023, Zonta International - District 13.